Cryptocurrency di Malaysia Tercemar dengan Scam

Kongsikan artikel ini

Tahukah Anda Apa Itu Cryptocurrency?

pelaburan emas, gold investment, gold trading, technical analysis

Jika sebelum ini, kami telah mendedahkan kepada mengenai cryptocurrency ini di dalam topik bitcoin. Mungkin ada lagi di antara anda yang terlepas akan topik tersebut. Anda boleh klik SINI untuk meninjau kembali akan maksud cryptocurrency sambil memahami akan fungsinya.

pelaburan emas, gold investment, gold trading, technical analysis

Seperti yang anda sedia maklum, cryptocurrency ini adalah satu teknologi baharu dalam dunia kewangan. Ia adalah satu disruptive technology yang boleh mengubah sistem kewangan sedia ada. Walaupun bitcoin merupakan salah satu cryptocurrency yang terbesar di pasaran, tapi sebenarnya banyak lagi jenis cryptocurrency lain yang wujud. Kalau ikutkan ada lebih 500 jenis cryptocurrency.
.

Anda boleh lihat 10 senarai cryptocurrency yang terbesar seperti di bawah ini.

1. Bitcoin

pelaburan emas, gold investment, gold trading, technical analysis

2. Ripple

pelaburan emas, gold investment, gold trading, technical analysis

3. Litecoin

pelaburan emas, gold investment, gold trading, technical analysis

4. DASH / Darkcoin

pelaburan emas, gold investment, gold trading, technical analysis

5. Stellar

pelaburan emas, gold investment, gold trading, technical analysis

6. MaidSafeCoin

pelaburan emas, gold investment, gold trading, technical analysis

7. NXT

pelaburan emas, gold investment, gold trading, technical analysis

8. Dogecoin

pelaburan emas, gold investment, gold trading, technical analysis

9. BitShares

pelaburan emas, gold investment, gold trading, technical analysis

10. BanxShares

pelaburan emas, gold investment, gold trading, technical analysis
.
.

Namun, cryptocurrency ni masih lagi dalam fasa awal dan pelaburan masih di tahap sangat berisiko. Risikonya ini anda boleh lihat sendiri pada cryptocurrency jenis bitcoin dan ethereum yang pernah mengalami fasa kejatuhan. Apa yang paling teruk adalah kejatuhan harga pada ethereum currency dalam masa seminit dari $319USD kepada $10cent, sebelum ia melakukan rebound kembali kepada harga asal.
.

Kesan kejatuhan mendadak tersebut telah menyebabkan ramai pelabur di dalam ethereum mengalami kerugian yang teruk akibat kejatuhan tersebut.

pelaburan emas, gold investment, gold trading, technical analysis

pelaburan emas, gold investment, gold trading, technical analysis

Kenapa hal sebegini terjadi?? Tahukah anda yang market ini mempunyai instrumen hyperspeculative walaupun legit. Oleh itu, barang siapa yang terlibat dalam market ni kena berhati-hati dengan spekulatif-spekulatif kerana hyperspeculative inilah yang menyebabkan ramai orang tertipu untuk beli ketika harga berada di puncak. Sedangkan ianya hanya merugikan kerana saat mereka membelinya pada harga tinggi, pihak yang mmebuat spekulatif ini akan mengambil peluang untuk menjual pula.

pelaburan emas, gold investment, gold trading, technical analysis

Jenis hyperspeculative ni bahaya kerana ada pihak-pihak yang dipanggil jerung ini akan membuat spekulatif untuk mencari mangsa yang akan membeli cryptocurrency. Apabila makin ramai yang membeli, maka harga market akan semakin tinggi. Dan apabila harga market telah mencapai tahap tinggi, pada waktu inilah puan jerung ini akan beramai-ramai menjual cryptocurrency mereka.
.

Perkara sebegini bukan sahaja berlaku dalam market cryptocurrency. Tapi juga dalam market yang lain.
.
.

Cryptocurrency Malaysia

pelaburan emas, gold investment, gold trading, technical analysis

Di Malaysia juga ada cryptocurrency. Namun, cryptocurrency di Malaysia ini telah dicemari oleh insan-insan scammer yang menjadikan ia sebagai salah satu medium untuk menipu wang orang lain. Terdapat pelbagai scam ponzi yang menggunakan cryptocurrency sebagai frontliner.
.

Sekiranya skim itu menjanjikan pulangan tetap, maka ia adalah ponzi. Jika ia menjamin pulangan yang tak masuk akal, ia hampir kepada ponzi. Jadi, jangan pula anda tertipu dengan skim sebegini walaupun mereka menggunakan medium cryptocurrency.

pelaburan emas, gold investment, gold trading, technical analysis

Jika sebelum ini, sudah banyak kes skim cepat kaya yang terjadi di Malaysia. Ada yang menggunakan medium emas fizikal, ada yang menggunakan medium forex, ada yang menggunakan medium hartanah, ada yang menggunakan medium lot hotel sewa di Mekah dan banyak lagi. Jadi tidak mustahil cryptocurrency seperti bitcoin juga menjadi salah satu medium skim mereka.
.

Anda boleh katakan yang orang Malaysia ni bijak sangat sebab mereka tahu sahaja apa jenis income yang boleh menambahkan pendapatan dan taraf hidup masyarakat. Tapi, mereka menggunakannya pada jalan yang salah dan hanya mengambil kepentingan untuk diri sendiri dengan menganiaya orang lain.
.

Oleh sebab cryptocurrency ni adalah jenis hyperspeculative. Kalau anda baru tahu semasa harga naik mencanak, anda telah terlambat. Jadi jangan dikejar lagi sebab kalau dikejar juga anda yang terperangkap di pucuk. Memang niat mereka nak jual ketika harga hyper supaya mereka dapat untung Tapi anda lah yang merana kerana beli kemudian harga jatuh teruk. Macam ni lah ragam dalam market.

pelaburan emas, gold investment, gold trading, technical analysis

Kalau anda nak terlibat dalam apa-apa market sekalipun cryptocurrency, tolong dapatkan ilmu yang betul tentang cara bermain di dalam market. Kalau ada yang ajak-mengajak untuk join skim mereka, konon boleh cepat tambah income, tolong dapatkan nasihat daripada orang yang betul, iaitu orang yang betul-betul mempunyai lesen kewangan yang sah dengan Security Commission dan Bank Negara. Tak salah untuk anda double check dengan Bank Negara sama ada mereka ni ada tersenarai dalam blacklist BNM tak. Mencegah tu kan lebih baik dari mengubati.
.

Kalau boleh, jangan biarkan diri anda dikaburi dengan pulangan yang tinggi. Kerana sifat tamak dan degil inilah ramai yang dah jadi mangsa skim-skim cepat kaya ni. Sehingga kini, masih ada banyak lagi skim yang aktif mencari mangsa untuk mereka tipu. Walaupun telah diuar-uarkan, telah dinasihat, telah diberitahu, tapi masih ada lagi insan yang tertipu.
.
.

Anda boleh SHARE kan posting ini kepada rakan-rakan yang lain.